Elkészítése
A töltelék:
A darált húst keverjük össze a rizssel, apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, valamint ízlés szerint sóval és borssal. Ha szeretnénk, egy tojást is hozzáadhatunk a masszához.
Jól gyúrjuk össze és ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés langyos vizet, hogy a massza jól formázható legyen.
A káposzta előkészítése:
Vegyünk elő egy nagyobb edényt. Az apró káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, öblítsük ki egy kicsit.
A levelekbe töltsük bele a tölteléket, tekerjük fel, majd helyezzük el az apró káposztán. A tetejére tegyünk még egy réteg apró káposztát, hogy a szármák főzés közben ne emelkedjenek fel. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd lefedve főzzük puhára.
Rántás készítése (opcionális):
Ha szeretnénk rántást készíteni, ahhoz az olajat hevítsük fel, majd keverjük el benne a lisztet és pirítsuk világosra. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd öntsük a káposztához. Óvatosan keverjük el vagy sörgessük, mintha pörköltet készítenénk, majd forraljuk össze.
Forrón, tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
Tipp:
A töltött káposzta ízét még egy kis füstölt hús hozzáadásával gazdagíthatjuk. A füstölt íz különleges aromát ad a fogásnak, és még fantasztikusabbá teszi. A káposzta savanyúságát is kedvünkre szabhatjuk átmosással vagy nélküle.


