Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Alföldi töltött káposzta (szárma) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Töltelék

  • 1 kg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 bögre rizs
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • bors
  • só

Továbbá

  • 20 darab savanyított káposztalevél
  • 1 kg savanyú káposzta (apró)

Rántáshoz (akár el ismaradhat):

  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítése

A töltelék: 

A darált húst keverjük össze a rizssel, apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, valamint ízlés szerint sóval és borssal. Ha szeretnénk, egy tojást is hozzáadhatunk a masszához.

Jól gyúrjuk össze és ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés langyos vizet, hogy a massza jól formázható legyen.

A káposzta előkészítése: 

Vegyünk elő egy nagyobb edényt. Az apró káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, öblítsük ki egy kicsit.

A levelekbe töltsük bele a tölteléket, tekerjük fel, majd helyezzük el az apró káposztán. A tetejére tegyünk még egy réteg apró káposztát, hogy a szármák főzés közben ne emelkedjenek fel. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd lefedve főzzük puhára.

Rántás készítése (opcionális): 

Ha szeretnénk rántást készíteni, ahhoz az olajat hevítsük fel, majd keverjük el benne a lisztet és pirítsuk világosra. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd öntsük a káposztához. Óvatosan keverjük el vagy sörgessük, mintha pörköltet készítenénk, majd forraljuk össze.

Forrón, tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

A töltött káposzta ízét még egy kis füstölt hús hozzáadásával gazdagíthatjuk. A füstölt íz különleges aromát ad a fogásnak, és még fantasztikusabbá teszi. A káposzta savanyúságát is kedvünkre szabhatjuk átmosással vagy nélküle.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/alfoldi-toltott-kaposzta-szarma/