Elkészítése
Az articsókát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon megpirítjuk az articsókát az apróra vágott hagyma felével és a zúzott fokhagymával. Majoránnával és sóval ízesítjük, majd félretesszük.
Egy nagyobb lábasban felhevítjük a maradék 2 evőkanál olívaolajat, és megdinszteljük a hagyma másik felét. Hozzáadjuk az arborio rizst, és folyamatos keverés mellett pár percig pirítjuk, amíg a szemek áttetszővé válnak.
Ezután fokozatosan, merőkanalanként hozzáadjuk az alaplevet, mindig megvárva, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Közben ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Amikor a rizs megpuhult, de még enyhén harapható (“al dente”), hozzákeverjük a megpirított articsókát. A lábast levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a reszelt parmezán sajtot, majd az egészet alaposan összekeverjük. Lefedve 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt még egyszer átkeverjük, és frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.
