Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Articsókás rizottó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az articsókához

  • 400 g articsóka
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • majoránna
  • só
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma

A rizshez

  • 320 gramm rizs
  • 1 liter zöldség alaplé
  • só
  • bors
  • 30 g vaj
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 50 g reszelt parmezán

Elkészítése

Az articsókát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon megpirítjuk az articsókát az apróra vágott hagyma felével és a zúzott fokhagymával. Majoránnával és sóval ízesítjük, majd félretesszük.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük a maradék 2 evőkanál olívaolajat, és megdinszteljük a hagyma másik felét. Hozzáadjuk az arborio rizst, és folyamatos keverés mellett pár percig pirítjuk, amíg a szemek áttetszővé válnak.

Ezután fokozatosan, merőkanalanként hozzáadjuk az alaplevet, mindig megvárva, hogy a rizs felszívja a folyadékot, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Közben ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.

Amikor a rizs megpuhult, de még enyhén harapható (“al dente”), hozzákeverjük a megpirított articsókát. A lábast levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a reszelt parmezán sajtot, majd az egészet alaposan összekeverjük. Lefedve 10 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt még egyszer átkeverjük, és frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/articsokas-rizotto/