Hozzávalók:
- 1 db (kb. 40 dkg) sertésszív
- 30 dkg száraz fehérbab (pl. gyöngybab)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 kávéskanál zsálya
- frissen őrölt feketebors
- 1 tv paprika
- 1 tojás
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál chilipor
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- só
Elkészítése:
A felkockázott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítjuk.
Beletesszük a zúzott fokhagymát, a felkockázott szívet, sózzuk, kissé megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Hozzáadjuk a zsályát, a babért, a borsot és a feldarabolt paprikát. Fedő alatt a szívet majdnem készre pároljuk, akkor beletesszük az előző este beáztatott, és leszűrt babot.
Együtt – a vizet szükség szerint időnként pótolva – készre főzzük.
Közben a lisztből, a tojásból és a chiliporból galuskatésztát keverünk, és a kész raguba szaggatjuk.
[box style=”info”]Elkészíthető marhalábszárból, vagy sertéshúsból is, utóbbihoz hagyományos pörköltalapot készítünk.[/box]