Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Bakonyi betyárgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Gombóchoz:

  • 25 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só

Mártás:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 evőkanál olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tejföl
  • 50 dkg spagetti tészta
  • fokhagyma
  • majoránna
  • koriander
  • fűszerpaprika
  • só

Elkészítése

Gombóc:

A darált húst keverjük össze a tojással, a zsemlemorzsával, valamint sóval és a választott fűszerekkel. Dolgozzuk egynemű masszává, majd formázzunk belőle apró golyókat. Forró olajban pirítsuk meg a gombócok minden oldalát, majd szedjük ki és tegyük félre.

Mártás:

A vöröshagymát és a gombát aprítsuk fel. A visszamaradt olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a gombát és pirítsuk 2-3 percig. Szórjuk meg őrölt pirospaprikával, öntsük fel 1 dl vízzel, majd sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük ízlés szerint.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd folyamatos kavargatás mellett öntsük a gombára. Amikor a mártás elkezd forrni, tegyük bele a gombócokat. Forraljuk össze és ízlés szerint utánízesíthetjük. Főzzük addig, amíg a gombócok teljesen megpuhulnak.

Tálalás:

A kész gombócokat a kifőtt tésztával kínáljuk.

Tipp:

A tésztát lecserélhetjük galuskára vagy főtt burgonyára, így még inkább a klasszikus bakonyi ízvilágot idézi. A szószba tehetünk egy kevés csípős paprikát vagy friss petrezselymet is, hogy még izgalmasabb legyen az étel.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/bakonyi-betyar-gomboc/