Gombóc:
A darált húst keverjük össze a tojással, a zsemlemorzsával, valamint sóval és a választott fűszerekkel. Dolgozzuk egynemű masszává, majd formázzunk belőle apró golyókat. Forró olajban pirítsuk meg a gombócok minden oldalát, majd szedjük ki és tegyük félre.
Mártás:
A vöröshagymát és a gombát aprítsuk fel. A visszamaradt olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a gombát és pirítsuk 2-3 percig. Szórjuk meg őrölt pirospaprikával, öntsük fel 1 dl vízzel, majd sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük ízlés szerint.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd folyamatos kavargatás mellett öntsük a gombára. Amikor a mártás elkezd forrni, tegyük bele a gombócokat. Forraljuk össze és ízlés szerint utánízesíthetjük. Főzzük addig, amíg a gombócok teljesen megpuhulnak.
Tálalás:
A kész gombócokat a kifőtt tésztával kínáljuk.
Tipp:
A tésztát lecserélhetjük galuskára vagy főtt burgonyára, így még inkább a klasszikus bakonyi ízvilágot idézi. A szószba tehetünk egy kevés csípős paprikát vagy friss petrezselymet is, hogy még izgalmasabb legyen az étel.