A sertéshúst kockára vágjuk, kevés olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kevés vízzel, és lefedve pároljuk, amíg félig megpuhul.
A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírjára sütjük. Közben a vöröshagymát, fehér paprikát, paradicsomot és gombát feldaraboljuk.
A szalonnához hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a gombát, paprikát és paradicsomot, majd erős lángon pirítjuk, amíg a zöldségek összeesnek és zsírjára sülnek. A tűzről levéve hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd összeforraljuk.
A félig megpuhult húst levével együtt a zöldségekhez adjuk, és alacsony lángon tovább főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
A habaráshoz a tejfölt, mustárt, porcukrot és lisztet csomómentesre keverjük, majd lassan a raguhoz adjuk, miközben folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást. Az ételt alaposan összeforraljuk, hogy a habarástól besűrűsödjön.
Tálalás:
A bakonyi sertésragut forrón tálaljuk galuskával vagy nokedlivel.