A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, majd a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd beleszórjuk a mexikói fűszerkeveréket. Az apróra vágott chili paprikát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, és még 10–12 percig pároljuk, amíg a hús teljesen átsül.
Ezután belekeverjük a leszűrt babot, és ha szeretnénk, kukoricát is adhatunk hozzá. Egy külön lábasban világos rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével, és a húsos keverékhez öntjük. Babérlevelet adunk hozzá, és ízlés szerint főzzük tovább, amíg az ízek összeérnek.
Friss, ropogós kenyérrel vagy tortilla chipsszel tálaljuk.
Tipp
Ha sűrűbben szeretjük, kevesebb paradicsomlevet öntsünk hozzá, ha pedig levesesebben, akkor bátran adjunk többet. Egy kevés reszelt sajt és friss koriander a tetején még ízletesebbé teheti.