Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Chili con carne recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg marhafelsál (vagy lapocka)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 15 dkg vörösbab konzerv
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 4 levél bazsalikom
  • bors
  • chili paprika
  • 4 evőkanál sürített paradicsompüré
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 2 kocka legalább 70 %-os csokoládé

Elkészítése

Ez a chili con carne recept egy klasszikus mexikói ihletésű étel, amely nálunk darált marhahússal készül, így gyorsabban elkészíthető, mégis tartalmas és ízletes fogás. A bab és a fűszerek együtt adják meg a gazdag, karakteres ízt, amit sokan rendszeresen kívánnak.

Elkészítés lépései

  1. A babot előző este hideg vízben beáztatjuk.

  2. Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat.

  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk.

  4. Megszórjuk az őrölt római köménnyel, és pár percig együtt pároljuk.

  5. Beletesszük a darált marhahúst, és addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő, és a húsdarabok pirulni nem kezdenek.

  6. Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott babot, a kockázott paradicsomot levével együtt, valamint a csokoládét.

  7. Sóval és további fűszerekkel ízesítjük.

  8. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul (ha szükséges, vizet adunk hozzá).

  9. Ha konzerv babot használunk, a főzési idő jelentősen rövidebb.
  10. A főzés vége felé hozzáadjuk a paradicsompürét, és még kb. 15 percig főzzük.

Tipp

Az eredeti mexikói változat darabolt marhahússal készül, de a darált húsos verzió sokkal gyorsabb és praktikusabb. A csokoládé különleges mélységet ad az ízének – hasonlóan ahhoz, ahogy a mexikói konyha gyakran kombinálja az édes és sós ízeket, például a mole szószban.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/chili-con-carne/