Elkészítése
A hagymát, cukkinit és padlizsánt megtisztítjuk, majd mindet felaprítjuk. Ezután a zöldségeket a hagymával együtt egy serpenyőben megdinszteljük. Közben a szikkadt zsemléket vízben áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk belőlük a vizet. A darált húst egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart zsemlét, 2 tojást, a megdinsztelt zöldséges hagymát, piros paprikát, és annyi sót, amennyit ízlésünk kíván. Laza mozdulatokkal összekeverjük a hozzávalókat, majd a keveréket 10 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Közben 0,5 dl vizet felteszünk forrni a rizsnek. Amikor felforrt, megsózzuk, és hozzáadjuk a rizst. Közepes lángon addig főzzük, amíg a rizs el nem főtte a vizet, majd elzárjuk a lángot, és lefedve hagyjuk, hogy a saját gőzében párolódjon tovább.
Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk. A fasírt alapot kivesszük a hűtőből, és nedves kézzel kis labdacsokat vagy pogácsákat formázunk belőle. Ezeket zsemlemorzsába forgatjuk, majd a felhevített olajban ropogósra sütjük. Az étel készen van.
Sztori:
Ez az étel a szükségből született, mivel csak ezek az alapanyagok voltak otthon, és a nagy melegben nem volt kedvem piacra menni. A végeredmény mégis rendkívül ízletes lett, hiszen a zöldségek, amelyek a fasírtba kerültek, emelik az étel élvezeti értékét.
