Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Duplán tejfölös rakott kel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 fej kelkáposzta
  • 500 g darált hús
  • 200 ml tejföl
  • 2,5 dl rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál ek fűszerpaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • só
  • bors

Elkészítése

A kelkáposzta leveleit lobogó, sós vízbe tesszük és 10 percen át forraljuk, majd egy tányérra szedjük.

Egy magasabb falú serpenyőben felhevítjük az olajat, majd megdinsztelem rajta a feldarabolt hagymát.

Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látjuk, akkor rátesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük és felöntöm dupla annyi vízzel, mint amennyi a rizs volt (jelen esetben 2 bögrényivel). Gyakran kevergetve kb 10 perc alatt készre főzzük.

A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul. Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!

Egy jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazunk. A káposztalevelek középső, vastag erét levágjuk, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.

Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítjük, rászedjük a darált húsos-rizses töltelék felét és megkenem a tejföl felével, majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl.

Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.

Rövid hűtés után tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/duplan-tejfolos-rakott-kel/