Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egyszerű szalontüdő zsemlegombóccal recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéstüdő
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 0,25 fej zeller
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 150 g tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál mustár
  • bors
  • só

Zsemlegombóchoz

  • 4 darab zsemle
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • bors

Zsemlegombóchoz:

  • só

Elkészítése

A megmosott tüdőt egy nagyobb edénybe feltesszük főni annyi vízben, ami jól ellepi. Hozzáadjuk a fokhagymát és hagymát egészben valamint a babérlevelet.

1 órán át főzzük, majd hagyjuk a levében kihűlni.

Mikor kihűlt, akkor a gégét, hörgőket kivágjuk és felcsíkozzuk a tüdőt. Beletesszük egy edénybe és annyi főzővizet öntünk rá, hogy jól ellepje.

Hozzáadjuk a közben megtisztított és feldarabolt zöldségeket, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul.

Ekkor a tüdőt kivesszük és a zöldségeket a lével botmixerrel pürésítjük.

Az olajon a cukrot karamellizáljuk, majd kevés főzőlevet adunk hozzá, hogy felolvadjon, majd a leturmixolt zöldségekhez adjuk.

Visszatesszük a tüdőt és felforraljuk.

A tejfölt kikeverjük a liszttel és kevés főzőlével, majd a mártáshoz keverjük és összeforraljuk. Mustárral, sóval, őrölt borssal ízesítjük.

A zsemléket felkockázzuk és sütőben megpirítjuk. Mikor kihűlt, akkor hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, borsot. Összedolgozzuk, jó sűrű nokedliszerű masszát kell kapnunk.

Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és bő, sós, forró vízben kifőzzük.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/egyszeru-szalontudo-zsemlegomboccal/