Gombócok készítése:
A paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket alaposan megmossuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk 2 percre, leszűrjük, lecsöpögtetjük és durvára vágjuk. Ha mirelit parajpürét használunk, csak felolvasztjuk. A fokhagymát áttörjük, és az olvasztott vajon serpenyőben megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a parajt, és átforgatjuk.
A zsemléket 2 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe szórjuk, és forró sütőben megpirítjuk. A sütőből kivéve a tejjel leforrázzuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojásokat és a fokhagymás parajt. Az így kapott masszából 12 db ping-pong labda méretű gombócot formázunk. Enyhén sós vízben főzzük őket 8-10 percig, amíg a víz felszínére nem jönnek. Ezután leszűrjük.
Carbonara szósz készítése:
A kockára vágott sonkát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a carbonara porkeveréket és a hideg tejet, majd folyamatosan kevergetve főzzük. Az újraforrástól számított 1-2 perc alatt elkészül a szósz.
Tálalás:
A gombócokat tányérra tesszük, és a forró carbonara szósszal nyakon öntjük. Azonnal tálaljuk.