Elkészítése
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy serpenyőben a vajon üvegesre pároljuk. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük kb. 6 evőkanál vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.
Közben a kenyérszeleteket megpirítjuk, és kibéleljük velük egy kivajazott hőálló tálat. A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, hosszában félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát belenyomjuk a citromlébe, majd ebbe forgatjuk a cukkinit, kissé megsózva. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.
A párolt hagymát egyenletesen eloszlatjuk a kenyérszeleteken, majd a cukkinikarikákat és a gombát váltakozva rárétegezzük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel és a főzőtejszínnel, majd ráöntjük a rakottasra.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, lefedve 25 percig sütjük, majd fólia nélkül további 15 percig pirítjuk, amíg aranybarna lesz a teteje. Kockára vágva tálaljuk.
Tipp
A rakottast gazdagíthatjuk füstölt sajttal vagy egy kevés apróra vágott sonkával is. Ha intenzívebb ízeket szeretnénk, a tejszínes öntetbe keverhetünk szerecsendiót vagy friss petrezselymet.
