Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gombás rakottas recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg vöröshagyma
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kakukkfű
  • 6 szelet rozskenyér
  • 1 db cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín

Elkészítése

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy serpenyőben a vajon üvegesre pároljuk. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük kb. 6 evőkanál vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.

Közben a kenyérszeleteket megpirítjuk, és kibéleljük velük egy kivajazott hőálló tálat. A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, hosszában félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát belenyomjuk a citromlébe, majd ebbe forgatjuk a cukkinit, kissé megsózva. A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.

A párolt hagymát egyenletesen eloszlatjuk a kenyérszeleteken, majd a cukkinikarikákat és a gombát váltakozva rárétegezzük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejjel és a főzőtejszínnel, majd ráöntjük a rakottasra.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on, lefedve 25 percig sütjük, majd fólia nélkül további 15 percig pirítjuk, amíg aranybarna lesz a teteje. Kockára vágva tálaljuk.

Tipp

A rakottast gazdagíthatjuk füstölt sajttal vagy egy kevés apróra vágott sonkával is. Ha intenzívebb ízeket szeretnénk, a tejszínes öntetbe keverhetünk szerecsendiót vagy friss petrezselymet.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/gombas-rakottas/