Elkészítése
A tésztához a krumplit megfőzzük és áttörjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hogy egy formázható keveréket kapjunk. A töltelékhez a hagymát és a többi hozzávalót felaprítjuk. Az olajon vagy a kisült szalonna zsírján megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és azokat is egy kicsit megforgatjuk a zsiradékban. Ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és felengedjük vízzel (nem baj, ha sok a lé). Ha megfőtt, akkor a léből kiszedjük a tölteléknek valókat (a sűrűjét), és esetleg egy kis kanál tejföllel elkeverjük, de ne legyen folyós!
A tésztából kézzel kis lapokat formázunk, amibe beletöltjük a tölteléket, majd gombócokat formázunk (úgy mint a szilvás gombócnál). A gombócokat sós, forró vízben kifőzzük. A megmaradt lébe (amiben a tölteléket megfőztük) egy kanál tejfölt keverünk, és ezzel a finom, fűszeres tejfölös szafttal tálaljuk a megfőtt gombócokat.
Ez egy finom és laktató étel! Jó étvágyat!
