Elkészítése
A rizst feltesszük főni. Amíg elkészül, meghámozzuk a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebb és laposabb karalábékat válasszunk, mert azok nem fásak. A lila karalábét kerüljük, mert az inkább levesízesítőnek való, és általában nagyon kemény.
A karalábét kb. 2×2 cm-es kockákra vagy 2×3 cm-es hasábokra vágjuk, majd egy lábosba tesszük. Ha a rizs megfőtt és kicsit lehűlt, összedolgozzuk a darált hússal, sóval, borssal és tojással. Ha van kedvünk, dinsztelt hagymát is adhatunk hozzá, ami csak javít az ízeken.
A masszából kisebb gombócokat formázunk, és ráültetjük őket a karalábé tetejére egy laposabb és szélesebb lábosban, hogy kényelmesen elférjenek. Vizet forralunk, és óvatosan, hogy a gombócokat ne öntözzük péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) öntünk rájuk, amennyi ellepi őket. Ne aggódjunk a mennyiség miatt, a gombócok felszívják a folyadék nagy részét.
A hús fűszerezésénél ne legyünk túl óvatosak, mert a karalábé szomjas az ízekre, de kerüljük a túlzásokat. Ha sózott ételízesítőt is használunk, figyeljünk arra, hogy ne legyen túl sós a végeredmény.
Amikor megfőtt az étel, hozzáadjuk a laskára vágott zsenge karalábéleveleket, és hőkiegyenlítést követően behabarjuk a liszttel csomómentesre kevert tejföllel.
Ez a fogás hidegen és melegen is nagyon finom, és nálunk a család imádja!
Ezt a receptet, vagy annak egy részét valahol olvastam, de sajnos nem emlékszem, hol. Ha valaki ráismer a saját receptjére, szívesen hozzáírom a nevét! Nagyon hálás vagyok neki!
