Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsmentes töltött káposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 darab cukkini
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db kápia paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl rizs
  • 175 g tejföl
  • pár szem gomba
  • só
  • bors
  • kapor
  • őrölt kömény
  • 1 db húsleveskockaA húsmentes töltött káposzta igazi könnyed alternatívája a klasszikus változatnak. Zöldségekkel, rizzsel és fűszerekkel készül, mégis laktató és ízletes fogás. Akkor is jó választás, ha vegetáriánus vendégeket várunk, vagy csak szeretnénk kicsit könnyebb ebédet főzni.

Elkészítése

A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb ereket kivágjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Ezután hideg vízben lehűtjük, hogy ne főjenek túl.

A cukkinit és a sárgarépát lereszeljük, majd egy teáskanál sóval összeforgatjuk és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Közben a hagymát, a gombát és a kápia paprikát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd mindezt hozzákeverjük a kifacsart reszelt zöldségekhez. A levet félretesszük.

A zöldséges keverékhez adjuk a tojást, sót, borsot, köményt, és ízlés szerint egy kevés őrölt pirospaprikát, végül beleforgatjuk a rizst is. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, ugyanúgy, mint a hagyományos töltött káposztánál.

A félretett zöldséglevet elkeverjük a húsleveskockával és 2–3 dl forró vízzel, majd ezzel öntjük fel a megtöltött káposztát. Lefedve kb. 20 percig főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk még pár percig állni, hogy a rizs beszívja a zöldségek ízét.

Tálaláskor a káposztatekercseket kapros tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Tipp

A töltelékbe tehetünk apróra vágott friss petrezselymet vagy zellerszárat is, hogy még frissebb legyen az íze. Ha sűrűbb szószt szeretnénk, a tejfölt kevés liszttel elkeverve is ráönthetjük a főtt káposztára.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/husmentes-toltott-kaposzta/