A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb ereket kivágjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Ezután hideg vízben lehűtjük, hogy ne főjenek túl.
A cukkinit és a sárgarépát lereszeljük, majd egy teáskanál sóval összeforgatjuk és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Közben a hagymát, a gombát és a kápia paprikát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd mindezt hozzákeverjük a kifacsart reszelt zöldségekhez. A levet félretesszük.
A zöldséges keverékhez adjuk a tojást, sót, borsot, köményt, és ízlés szerint egy kevés őrölt pirospaprikát, végül beleforgatjuk a rizst is. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, ugyanúgy, mint a hagyományos töltött káposztánál.
A félretett zöldséglevet elkeverjük a húsleveskockával és 2–3 dl forró vízzel, majd ezzel öntjük fel a megtöltött káposztát. Lefedve kb. 20 percig főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk még pár percig állni, hogy a rizs beszívja a zöldségek ízét.
Tálaláskor a káposztatekercseket kapros tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Tipp
A töltelékbe tehetünk apróra vágott friss petrezselymet vagy zellerszárat is, hogy még frissebb legyen az íze. Ha sűrűbb szószt szeretnénk, a tejfölt kevés liszttel elkeverve is ráönthetjük a főtt káposztára.