Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kocsonya recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 darab hátsó sertéscsülök
  • 2 darab sertés köröm
  • 50 dkg bőrke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab babérlevél
  • 1 marék szemes fekete bors
  • só
  • 3 darab paprika
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej fokhagyma

Elkészítése

Előkészítés:

A csülköt, a körmöket és a bőrkét ízlés szerint feldaraboljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük.

Főzés:

Egy nagy fazékba tesszük a húsokat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a répákat, a paprikát, valamint a babérlevelet és a borsot. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, majd lassú tűzön főzni kezdjük.

A főzés közben keletkező habot leszedjük a tetejéről. A kocsonyát körülbelül 3,5-4 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

Szűrés és tisztítás:

A megfőtt kocsonyát leszűrjük, majd fél órát pihentetjük. Ezután a tetején összegyűlt zsírt óvatosan lemerjük, hogy tiszta, áttetsző levet kapjunk.

Összeállítás:

A húsdarabokat és a zöldségeket tányérokba vagy tálkákba rendezzük, majd rámerjük a leszűrt levet. A kocsonyát hideg helyen hagyjuk megdermedni, amíg zselés állagú nem lesz.

Tálalás:

A megdermedt kocsonyát hidegen kínáljuk. Egyesek szeletelt főtt tojással gazdagítják, de ez ízlés dolga. Friss kenyérrel és savanyúsággal fogyasztva igazán ízletes.

Tipp:

A kocsonya íze különlegesebb lesz, ha főzés közben kevés zellert vagy paszternákot is adunk hozzá. Ha szeretjük a csípősebb változatot, tálaláskor kínálhatunk mellé erőspaprikát vagy pár csepp ecetet.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/kocsonya-7/