Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kolozsvári káposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg kolbász
  • 1 bögre rizs
  • 4 db tojás
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 450 g tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • só
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • ételízesítő

Elkészítése

A savanyú káposztát átmossuk, majd egy fej apróra vágott és megpárolt vöröshagymára tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az apróra vágott egyik gerezd fokhagymát.

A darált húst külön készítjük el: a másik fej vöröshagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és ételízesítővel ízesítjük, belenyomjuk a második gerezd fokhagymát, majd kevés vízzel felöntve puhára főzzük.

A tojásokat keményre főzzük, a rizst külön sós vízben megfőzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd rádobjuk a felkarikázott kolbászt, és együtt megpirítjuk.

Egy közepes méretű tepsi aljára tesszük a káposzta felét. Erre rétegezzük a darált húst, a főtt rizst, a kolbászt, a felkarikázott főtt tojásokat és a szalonnát. Befedjük a maradék káposztával, meglocsoljuk a szalonna és a kolbász zsírjával, majd a tetejére egyenletesen rákenjük a tejfölt. Ízlés szerint néhány szalonnapörcöt is szórhatunk a tetejére.

A tepsit előmelegített sütőbe tesszük, és nagy lángon, kb. 30 percig sütjük, amíg szépen összesül. Tálaláskor külön tejfölt kínálunk mellé.

Tipp

Ha kevésbé savanyú ízt szeretnénk, a káposztát alaposabban is átöblíthetjük. A tejfölt egy kevés reszelt sajttal is összekeverhetjük a sütés előtt, így még gazdagabb lesz a teteje.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/kolozsvari-kaposzta/