Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kőnigsbergi húsgombócok kaprimártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk mustár
  • só
  • bors
  • 1 babérlevél
  • 4 szegfűszeg
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 7 dl víz

A szószhoz:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 5 dl leszűrt húslé
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek kapribogyó
  • kevés só
  • 1 tk citromlé
  • csipet bors


Elkészítése:

A zsemlét hideg vízbe beáztatjuk. Egy közepes méretű hagymát megpucolunk, és apróra kockázunk. A darált húst a jól kinyomkodott zsömlével, az apróra vágott hagymával, 1 tojásfehérjével, 1 tk mustárral, sóval, borssal ízesítjük, majd a masszából nedves kézzel gombócokat formázunk.

Egy hagymát megpucolunk és 4 darab szegfűszeget beleszúrunk. Ezt, és egy babérlevelet 7 dl vízben felrakjuk főni, felforraljuk a vizet, majd a gombócokat belerakjuk és puhára főzzük. A levet szűrővel leszűrjük, de 5 dl-t tegyünk félre.

A szószhoz 3 dkg vajat, vagy margarint megolvasztunk, 3 dkg lisztet hozzáadunk, és addig keverjük, amíg enyhe sárgás színt nem kap.

Az 5 dl leszűrt lét hozzáöntjük, egy kézi habverővel elkeverjük, figyelve arra, hogy nehogy csomós legyen. A szószt felforraljuk, és még 5 percig főzzük.

Egy tojássárgáját 1 dl tejszínnel elkeverünk, majd a szószhoz adjuk (a szószt nem szabad főznünk), nehogy kicsapódjon a tojás.

Egy evőkanál kapribogyót hozzáadunk, sóval, borssal, 1 kávéskanál citromlével ízesítjük, a gombócokat a szószba tesszük és 5 percig állni hagyjuk benne. Párolt rizzsel, szárított kapribogyóval díszítve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/konigsbergi-husgombocok-kaprimartassal/