A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, kockára vágott füstölt-főtt tarjával, valamint az apróra vágott hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, oregánóval és petrezselyemmel.
A káposzta előkészítése
A káposzta sérült leveleit levágjuk, és a torzsát éles késsel kivágjuk, úgy, hogy a káposztafej egészben maradjon. Egy nagy fazékban vizet forralunk, amelybe sót és köménymagot teszünk. A káposztafejet torzsanyílással lefelé helyezzük a forró vízbe, és kb. 20 percig főzzük. Közben villával segíthetünk a levelek részleges leválásában.
A főtt káposztát kivesszük a vízből, és torzsanyílással lefelé egy tányérra helyezzük. A már levált leveleket is kiszedjük. Amikor a káposzta kissé kihűlt, a leveleket óvatosan leszedjük. A vastagabb részeket kivágjuk vagy lelapítjuk, hogy könnyebben lehessen őket feltekerni.
Töltés és formázás
Minden káposztalevélre (a nagyobbakat kettévágjuk) egy púpozott evőkanálnyi darált húsos tölteléket teszünk. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük. Az elkészült töltött káposztákat egy tányérra tesszük.
Főzés
Az alaplevest elkeverjük a paradicsompürével, ízesíthetjük sóval és kevés cukorral. A káposztatekercseket egy nagy fazékba helyezzük, és annyi alaplével öntjük fel, hogy ellepje őket. Az ételt fedő alatt, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt készre főzzük.