Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Különleges töltött káposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 fej káposzta (édes)
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tasak gyors rizs
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • só
  • bors
  • ételízesítő
  • majoránna
  • oregáno
  • petrezselyem
  • köménymag
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 20 dkg füstölt főtt tarja
  • 1-1,5 liter húsleves alaplé
Különleges töltött káposzta

Elkészítése

A darált húst összedolgozzuk a rizzsel, tojással, kockára vágott füstölt-főtt tarjával, valamint az apróra vágott hagymával. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, oregánóval és petrezselyemmel.

A káposzta előkészítése

A káposzta sérült leveleit levágjuk, és a torzsát éles késsel kivágjuk, úgy, hogy a káposztafej egészben maradjon. Egy nagy fazékban vizet forralunk, amelybe sót és köménymagot teszünk. A káposztafejet torzsanyílással lefelé helyezzük a forró vízbe, és kb. 20 percig főzzük. Közben villával segíthetünk a levelek részleges leválásában.

A főtt káposztát kivesszük a vízből, és torzsanyílással lefelé egy tányérra helyezzük. A már levált leveleket is kiszedjük. Amikor a káposzta kissé kihűlt, a leveleket óvatosan leszedjük. A vastagabb részeket kivágjuk vagy lelapítjuk, hogy könnyebben lehessen őket feltekerni.

Töltés és formázás

Minden káposztalevélre (a nagyobbakat kettévágjuk) egy púpozott evőkanálnyi darált húsos tölteléket teszünk. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük. Az elkészült töltött káposztákat egy tányérra tesszük.

Főzés

Az alaplevest elkeverjük a paradicsompürével, ízesíthetjük sóval és kevés cukorral. A káposztatekercseket egy nagy fazékba helyezzük, és annyi alaplével öntjük fel, hogy ellepje őket. Az ételt fedő alatt, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt készre főzzük.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/kulonleges-toltott-kaposzta/