Kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott lila hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve megpirítjuk (ekkor még nem sózzuk). Felöntjük a vörösborral, majd felforraljuk.
Ezután hozzáadjuk a paradicsomlét, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk oregánóval és bazsalikommal. Az egészet kis lángon, fedő nélkül 10-15 percig rotyogtatjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Közben a lasagne lapokat forrásban lévő sós vízben 2 percig előfőzzük, majd lecsöpögtetjük.
A besamel mártáshoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk. Apránként felöntjük a tejjel, miközben csomómentesre keverjük. Addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik, majd sóval ízesítjük.
Egy jénai tál aljára vékony réteg bolognai mártást teszünk, erre kerül egy réteg besamel, majd három lasagne lap. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére reszelt sajtot szórunk.
Előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.