Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Medvehagymás rizottó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg rizottó rizs
  • 8 dl zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék medvehagyma (apróra vágva )
  • 7 evőkanál zöldborsó (fagyasztott)
  • só
  • bors

Elkészítése

A borsót kevés olajon megpároljuk, majd félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, és 2 evőkanál olajon, valamint 4 evőkanál vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizottó rizst, és folyamatos kevergetés mellett pár percig pirítjuk, amíg a szemek kissé áttetszővé válnak.

Ekkor egy merőkanálnyi forró zöldségalaplevet öntünk a rizshez, és kevergetjük, amíg teljesen felszívja. Ezután folyamatosan, kis adagokban hozzáadjuk a többi alaplevet, majd a főzőtejszínt is, mindig megvárva, hogy a rizs felvegye a folyadékot.

Amikor az utolsó adag alaplé is elfogyott, belekeverünk még 2 evőkanál vajat, a felaprított medvehagymát és a korábban megpárolt borsót. Ezután levesszük a tűzről, lefedjük, és 10–15 percig pihentetjük, hogy a rizs teljesen megpuhuljon.

Az elkészült rizottót magában is kínálhatjuk, de rántott csirkével vagy más húsétellel is remekül illik.

Tipp

Ha szeretnénk különlegesebb ízt adni a rizottónak, egy kevés reszelt parmezánnal vagy más kemény sajttal is kiegészíthetjük a végén. A medvehagyma helyett friss spenóttal vagy rukkolával is készíthetjük, így más évszakokban is könnyen változatos fogást kapunk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/medvehagymas-rizotto/