A szalonnát és a sertéshúst csíkokra vágjuk, a hagymát apróra kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. A zöldbabot és az ecetes uborkát feldaraboljuk.
Egy edényben a szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a kolbászt, és együtt pirítjuk tovább. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, majd beletesszük a húst, és alaposan átforgatjuk.
Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldbabot és az ecetes uborkát. Sóval, borssal és mustárral ízesítjük.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd hozzáadunk 3-4 evőkanál forró szaftot, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Ezt a habarást a megpuhult húshoz öntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a ragut.
A krumplipüréhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a tejföllel simára keverjük.
Teknős formázása:
Egy tányérra 7-8 evőkanálnyi krumplipürét halmozunk, és teknős formát alakítunk ki belőle.
Az ecetes uborkát felkarikázzuk, és a teknős „páncélját” kirakjuk vele. A teknős „szemeit” egész borsból készítjük.