Elkészítése
Előkészítés
A pacalt alaposan megmossuk, majd egy nagy fazékban feltesszük főni egy egész fej vöröshagymával együtt. Körülbelül 40–50 percig főzzük, majd leszűrjük.
Pörkölt alap
Közben elkészítjük a pörkölt alapot: a zsíron vagy olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprított paradicsomot és a paprikát. Megszórjuk pirospaprikával, és jól elkeverjük.
Főzés
A megfőtt pacalt csíkokra vágjuk, az alaphoz adjuk, majd felengedjük vízzel. Sóval, borssal, őrölt köménnyel és csípős paprikával ízesítjük. Lassú tűzön főzzük 3–4 órán keresztül, közben az elfőtt vizet pótoljuk, amíg a hús teljesen megpuhul.
Tipp
Friss, ropogós parasztkenyérrel a legfinomabb, de főtt burgonyával is tálalhatjuk. A hosszú főzés miatt érdemes nagyobb adagot készíteni, mert másnapra még jobban összeérnek az ízek.

