Elkészítése
Paradicsomos alap
Egy nagy fazékba öntjük a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy elegendő legyen a gombócok főzéséhez. Sóval, borssal és bazsalikommal ízesítjük, majd feltesszük melegedni.
Húsgombóc elkészítése
A darált húst a rizzsel, a tojásokkal, zúzott fokhagymával és ízlés szerinti sóval, borssal, pirospaprikával, ételízesítővel és kevés bazsalikommal összedolgozzuk. Tojás nagyságú gombócokat formázunk belőle, majd óvatosan a forró paradicsomos alapba engedjük. Közepes lángon, lefedve kb. 40 percig főzzük.
Márta sűrítése
Amikor a gombócok megpuhultak, a sűrített paradicsomot kevés vízzel elkeverjük, és hozzáadjuk az ételhez. Lisztből és kevés olajból rántást készítünk, majd a paradicsomos mártást ezzel sűrítjük. Sóval és kevés cukorral ízesítjük.
Tipp
A mártás íze még teltebb lesz, ha egy kevés vörösbort is adunk hozzá főzés közben. Tálaláskor megszórhatjuk friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

