Hozzávalók:
Fasírthoz:
- 0,5 kg darált sertéshús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 zsemle
- 2 csapott ek finomliszt
- 3 ek zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 5 ek napraforgó olaj
Krumplipüréhez:
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 2 dl tejföl
Pingvinekhez:
- 3 tojás
- 1 közepes sárgarépa
- 6 db fekete olajbogyó
Elkészítése:
A zsemléket vízbe megáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és kevés olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlével együtt a darált húshoz. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, meghintjük fűszerpaprikával. Beletesszük a lisztet és 1 ek zsemlemorzsát és jó alaposan kidolgozzuk.
Nagyobb gombócot formázunk belőle, olajjal kikent tepsibe helyezzük, meghintjük zsemlemorzsával és készre sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és tejföllel jó alaposan kidolgozzuk.
Amikor a fasírt megsült egy tálba vagy egy tálcára helyezzük és befedjük krumplipürével, késsel bekockázzuk a tetejét.
A pingvinekhez a tojásokat megfőzzük, megpucoljuk. Egész olajbogyó a pingvin feje, fél-fél bogyó a szárnya, valamint sárgarépa cikkek a talpuk és a csőrük.