Elkészítése
Ragu elkészítése
A pulykamellet nagyobb darabokra vágjuk, majd kevés olívaolajon elősütjük, és félretesszük. A serpenyőben visszamaradt zsiradékra tesszük a kockázott szalonnát, majd néhány perc után hozzáadjuk az apróra vágott zellert, újhagymát és a vöröshagymát. 8–10 percig pároljuk.
Ezután megszórjuk liszttel, kevergetve további 2 percig pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Addig főzzük, amíg az alkohol elpárolog, majd hozzáadjuk a húsleves alaplevet. Visszatesszük a húst, beledobjuk a babérleveleket, és fedő alatt kb. 40 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.
Ha megfőtt, hozzáadjuk a zöldborsót, a csíkokra vágott szárított paradicsomot, a pestót és az aprított bazsalikomot.
Gombóc készítése
A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sütőporral, majd belekeverjük a reszelt parmezánt. Körülbelül 150 ml vízzel lágy, de formázható tésztát készítünk. Kis gombócokat formázunk, a tetejüket megszórjuk fenyőmaggal.
Összeállítás és sütés
A gombócokat a ragu tetejére helyezzük, megszórjuk a maradék fenyőmaggal. Az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg a gombócok szép aranyszínt kapnak.
Köret nélkül is laktató, de friss, ropogós fehér kenyérrel is kiválóan fogyasztható.
Tipp
A gombóc tésztájába keverhetünk friss aprított petrezselymet vagy egy kevés fokhagymaport is, így még karakteresebb ízt kap. Ha szeretnénk, a pestót helyettesíthetjük medvehagymás vagy rukkolás változattal is.
