Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott brokkoli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej brokkoli (kb. 80-90 dkg)
  • 50 dkg darált sertés, vagy pulykahús
  • 25 dkg rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista, ementáli, vagy más félkemény sajt)
  • 3-4 dl tejföl
  • 1 ek ketchup
  • kevés petrezselyemzöld
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • kevés étolaj


Elkészítése:

A brokkolit rózsáira bontom, sós, forró vízben blansírozom (nagyon rövid ideig enyhén főzőm addig, míg roppanósságát megőrzi, de enyhén megpuhul). Jeges vízbe kiszedem, így a szép színe is megmarad.

A rizst enyhén megpirítom kevés olajon, majd felöntöm azzal a vízzel, amiben a brokkolit blansíroztam, annyira, hogy 1 ujjnyira ellepje. Addig főzöm, míg megpuhul a rizs, és a lét megissza.

A tejfölt enyhén megsózom, nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal elkeverem.

Serpenyőben kevés olajon fehéredésig pirítom a darált húst, ráreszelem a hagymát, és hozzáadom a szétnyomott fokhagymát. Sózom, borsozom, és 1 evőkanál ketchupot adok hozzá. A főtt rizst hozzákeverem.

Egy sütőtálat kivajazok, aljára zsemlemorzsát terítek vékonyan, majd a brokkoli felét ráteszem. A rizses, húsos keverékhez hozzákeverem a tejfölös, sajtos keverék egy részét, majd így ráterítem a brokkolira.

Erre újabb réteg brokkoli kerül, amit leöntök a maradék tejfölös, sajtos masszával. Előmelegített sütőbe teszem addig, míg a teteje rá nem pirul. Ez nem tart hosszú ideig, mivel minden elősütött és előfőzött.

[box style=”info”]Hogy szépen tudjuk szeletelni, hagyjuk picit hűlni. [/box]

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/rakott-brokkoli-3/