Elkészítése
A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd bő, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a bacont apró kockákra vágjuk, és kevés zsiradékon lepirítjuk. Amikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a finomra aprított petrezselymet. Rátesszük a darált húst, sóval, borssal, delikáttal és majoránnával ízesítjük, majd kb. 15 percig pirítjuk.
A rizst enyhén sós vízben előfőzzük, de nem teljesen készre. Ezután összekeverjük a pirított húsos keverékkel, és beleforgatjuk az egyik doboz tejföl felét.
Egy közepes méretű jénai tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Az aljára rétegezzük a karfiol felét, erre kerül a húsos-rizses töltelék, majd a karfiol másik fele. A tetejét bevonjuk a maradék tejföllel elkevert reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
A tetejére szórhatunk kevés plusz zsemlemorzsát is a sajtos réteg alá, így még ropogósabb lesz. Friss salátával vagy savanyúsággal tálalva teljes értékű, laktató étel lesz belőle.
