Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott, morzsás karfiol recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol
  • 30 dkg darált hús (nálam csirkemell volt)
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dkg rizs
  • 2 nagy doboz tejföl
  • 20 dkg sajt
  • só
  • bors
  • ételízesítő
  • majoránna
  • zsiradék

Elkészítése

A karfiolt rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, majd bő, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a bacont apró kockákra vágjuk, és kevés zsiradékon lepirítjuk. Amikor már szép barna, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a finomra aprított petrezselymet. Rátesszük a darált húst, sóval, borssal, delikáttal és majoránnával ízesítjük, majd kb. 15 percig pirítjuk.

A rizst enyhén sós vízben előfőzzük, de nem teljesen készre. Ezután összekeverjük a pirított húsos keverékkel, és beleforgatjuk az egyik doboz tejföl felét.

Egy közepes méretű jénai tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Az aljára rétegezzük a karfiol felét, erre kerül a húsos-rizses töltelék, majd a karfiol másik fele. A tetejét bevonjuk a maradék tejföllel elkevert reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20–25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp

A tetejére szórhatunk kevés plusz zsemlemorzsát is a sajtos réteg alá, így még ropogósabb lesz. Friss salátával vagy savanyúsággal tálalva teljes értékű, laktató étel lesz belőle.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/rakott-es-morzsas-karfiol/