Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott kel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kisebb kínai kel (vagy 8-10 levél a nagyobb fejből)
  • 6-8 db csiperkegomba (tölteni való )
  • 15 dkg rizs
  • 4 dl tejföl
  • natúr kecskesajt (vagy bármilyen jól olvadó sajt vagy túró is megteszi)
  • só
  • bors
  • ételízesítő (a kel főzővizéhez)
  • vaj (a pároláshoz )

Elkészítése

Először a kelkáposzta leveleit szedjük le, alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a vastagabb torzsa részeket. Vizet forralunk, hozzáadunk egy kevés természetes alapú ételízesítőt, majd a kelkáposzta leveleket néhány percig félpuhára főzzük, épp csak annyira, hogy a nyers íze eltűnjön. Közben a rizst is megfőzzük, amit akár a kelkáposzta főzővizében is elkészíthetünk.

A gombákat megmossuk, a tönköket elválasztjuk a kalapoktól. Fontos, hogy a gombakalapokat ne hámozzuk meg; ha szükséges, csak enyhén dörzsöljük le. A tönköket feldaraboljuk, majd kevés vajon megpároljuk, éppen csak annyira, hogy ne maradjanak kemények. Ezután a maradék zsiradékhoz adunk egy kis vajat, és ebben megpirítjuk a gombakalapokat, enyhén barnás színűre.

Most összerakjuk az előkészített hozzávalókat: az első réteg a kelkáposzta lesz, erre jön a főtt rizs, majd a megpárolt gombatönkök. Ezt ismét egy réteg kelkáposzta és rizs követi, végül a tetejére a pirított gombakalapokat helyezzük. A gombakalapok párolása közben megmaradt szaftot a tetejére locsoljuk, hogy még ízletesebb legyen.

A gombakalapokba kecskesajtot, más típusú sajtot vagy túrót helyezünk, majd a tetejére tejfölt kanalazunk. Az előmelegített sütőben, 170 °C-on addig sütjük, amíg az étel szépen meg nem pirul és a sajt megolvad.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/rakott-kel-2/