Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott kelkáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6-8 db kelkáposztalevél
  • 0,5 kg darált hús
  • 1 maréknyi rizs (kb 50g )
  • 4 szelet bacon (vagy kolozsvári szalonna)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • rozmaring
  • 330 g tejföl
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése

A kelkáposzta leveleket enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük, amíg megpuhulnak, de még rugalmasak maradnak. A rizst előfőzzük, hogy félig megpuhuljon.

Egy mély serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Sóval, borssal, pirospaprikával, rozmaringgal és a préselt fokhagymával ízesítjük. Egy kevés vizet öntünk hozzá, és addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, pörkölt jellegű állagot kap.

Egy tepsit vagy jénait vékonyan kiolajozunk, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával. Az aljára egy réteg húst terítünk, erre jön a félig főtt rizs, majd a kelkáposzta levelek. Az első réteget tejföllel megkenjük. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére kelkáposzta levelek kerülnek, amelyeket tejföllel alaposan beborítunk.

A tetejére ízlés szerint kolozsvári szalonnát vagy bacont tehetünk, hogy gazdagabb ízt kapjon, de ez elhagyható.

Előmelegített sütőben 180 °C-on körülbelül 1 órán át sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Tálaláskor extra tejfölt kínálunk hozzá.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/rakott-kelkaposzta-4/