Elkészítése
Alaprétegek
A rizst megfőzzük, a zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sós vízben szintén megfőzzük. Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát. Amikor a hús kifehéredett, megszórjuk pirospaprikával, sóval, őrölt köménnyel, és kb. 1 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. Ha kész, a rizzsel összekeverhetjük, de rétegezhetjük külön is.
Összeállítás
Egy tepsit kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. A zöldbab felét belesimítjuk, erre kerül a rizses hús, majd a maradék zöldbab. A tetejét egyenletesen bevonjuk a besamel mártással.
Besamel mártás
A vajat megolvasztjuk, a lisztet lassú tűzön megpirítjuk benne. Fokozatosan hozzáöntjük a hideg tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint kevés reszelt sajtot is adhatunk hozzá.
Sütés
A tepsit 170–180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje aranyszínt kap.
Tipp
A besamel mártást gazdagíthatjuk szerecsendióval, a rakottas tetejére pedig reszelt sajtot szórhatunk, így finom, ropogós kéreg sül rá.
