Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott zöldbab recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg zöldbab
  • 70 dkg darálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg rizs
  • 4 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt pirospaprika
  • só
  • olaj

Besamelhez

  • 2 evőkanál vaj (vagy margarin)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tej
  • só
  • bors

Elkészítése

Alaprétegek

A rizst megfőzzük, a zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, és sós vízben szintén megfőzzük. Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát. Amikor a hús kifehéredett, megszórjuk pirospaprikával, sóval, őrölt köménnyel, és kb. 1 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. Ha kész, a rizzsel összekeverhetjük, de rétegezhetjük külön is.

Összeállítás

Egy tepsit kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. A zöldbab felét belesimítjuk, erre kerül a rizses hús, majd a maradék zöldbab. A tetejét egyenletesen bevonjuk a besamel mártással.

Besamel mártás

A vajat megolvasztjuk, a lisztet lassú tűzön megpirítjuk benne. Fokozatosan hozzáöntjük a hideg tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint kevés reszelt sajtot is adhatunk hozzá.

Sütés

A tepsit 170–180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje aranyszínt kap.

Tipp

A besamel mártást gazdagíthatjuk szerecsendióval, a rakottas tetejére pedig reszelt sajtot szórhatunk, így finom, ropogós kéreg sül rá.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/rakott-zoldbab-6/