Elkészítése
Előkészítés
A hagymát felszeleteljük és besózzuk. A húst feldaraboljuk, a paprikát és a paradicsomot karikára vágjuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, majd üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a köménymagot.
Rétegezés a bográcsban
A bogrács aljára tesszük a legcsontosabb húsdarabokat, rá egy réteg hagymát, majd kevésbé csontos hús következik, ismét hagymával fedve. Hasonló módon további két réteget készítünk. A tetejére kerül a hagyma, a paprika, a paradicsom, a csombor, az őrölt bors, kevés köménymag és az összetört borókabogyó.
Főzés
A húst annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Felforrásig nem keverjük, csak időnként megforgatjuk a bográcsot. Amikor forr, beleadjuk a fokhagymát és az őrölt borsot. A húst addig főzzük, míg meg nem puhul.
Befejezés
A megpuhult húsba tesszük a meghámozott, felszeletelt almát, majd a borban elkevert édes és csípős pirospaprikát. Az alma és a bor savtartalma sűrű, ízletes szaftot ad az ételnek. Végül ellenőrizzük a fűszerezést, és szükség esetén igazítunk rajta.
