Elkészítése
Töltelék elkészítése
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A felaprított vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát, a zöldbabot és a fűszereket (só, bors, majoránna). Felöntjük a zöldségalaplével, és fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor a zöldbab teljesen megpuhult, levesszük a tűzről, majd belekeverjük a villával felvert tojásokat. Félretesszük hűlni.
Tészta összeállítása
A kiolvadt leveles tésztát kettévágjuk és kinyújtjuk. Egy 21×26 cm-es sütőtálat kibélelünk a tészta egyik felével úgy, hogy az oldalát is fedje. Megszórjuk burgonyapehellyel vagy zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a zöldbabos tölteléket.
A másik tésztalappal befedjük, a tetejét felvert tojással lekenjük, villával több helyen megszurkáljuk. A maradék tésztából kis masnikat formázhatunk, ezekkel díszítjük a tetejét. Megszórjuk szezámmaggal és lenmaggal.
Sütés
A megtöltött tésztát 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütés után pár percet pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen. Friss salátával és savanyúsággal kínáljuk.
Tipp
A zöldbabos tölteléket gazdagíthatjuk apróra vágott paradicsommal vagy paprikával is. A tetejére szórhatunk napraforgómagot vagy tökmagot, így még változatosabb lesz az ízvilág.
