Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,3 kg darált hús
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 20 dkg rizs (vagy gersli)

Ezen kívül

  • 1,5 kg savanyú káposzta (vágott)
  • 12 darab savanyított káposztalevél
  • 4 szelet füstölt csülök
  • 1 teáskanál egész bors
  • 4 darab babérlevél
  • 1 kiskanál köménymag
  • 2 darab szárított chilipaprika

Elkészítése

A töltött káposzta (is) egy változatos étel, ahány tájegység annyiféleképpen készítik, de a végeredmény ízlés szerint mindenkinél sikert arat, mert rendkívül finom és laktató! 🙂

Mi itt Dél-Alföldön így szeretjük és így szoktuk elkészíteni: a csülök vastagabb részénél éles késsel szeleteket vágunk és egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje. Lassú lángon lefedve 30 percig főzzük.

Ezalatt a darált húshoz adjuk a hozzávalókat és alaposan összekeverjük, eldolgozzuk és félretesszük.

A vágott káposztát és a leveleket, ha nagyon savanyú vízzel átöblítjük és leszűrjük. A levelek vastag ereit eltávolítjuk és kettévágjuk, bár ez csak akkor szükséges, ha kisebb szármákat szeretnénk készíteni.

A fűszeres húsból kivett kisebb gombócokat a káposzta levélbe tekerjük, a levél végeit bebujtatjuk.

A csülök szeleteket kivesszük a főzőléből és akár egészben, vagy nagyobb darabokra vágva előkészítjük.

Egy tűzálló tál vagy (ahogyan mi készítettük) zománcozott lábas alját kibéleljük a vágott káposzta harmadával. Ezután a szármák a csülökdarabok a babér, bors és kömény felét ráhelyezzük, majd ismét egy sor vágott káposzta jön, amire szintén a szármák a csülök és a fűszerek másik fele kerül, legvégül vágott káposztával és erős paprikával zárjuk a réteg tetejét.

Megszórjuk egy teáskanál fűszerpaprikával, ráöntjük a csülök főzőlevét és ha kevés, akkor még egy kis vízzel pótoljuk, de nagyon lepje el a lé a káposztát.

Vastag alufóliával lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 4 óra hosszat főzzük/lassan rotyogtatjuk.

Egyszer-kétszer ki lehet venni megmozgatni de nemigen szükséges, mert lefedve a levét nem tudja elpárologtatni és mivel a sütőben a hő egyenletesen éri, még csak le sem ég!

Nagyjából 4 óra múlva kivesszük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük és kenyérrel, tejföllel máris fogyasztható!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/sutoben-fott-toltott-kaposzta-fustolt-csulokkel/