Elkészítése
Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirítsuk meg.
Melgeítsük a sütőt 200 fokra.
Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük aranybarnára kb 40-45 perc alatt.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük, adjunk hozzá pár csepp alaplevet ha túl sűrű és nem viszi a turmix, majd paszírozzuk át egy szitán.
Mossuk meg majd vágjuk a fodos kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le.
Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve nehogy összetörjük a rizsszemeket. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük hozzáadagolni az alaplevet merőkanalanként, hogy a rizs felvegye. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezd felvenni egy krémes állagot. Ez kb 20 percet vesz igénybe.
Ha egybe ráöntjük az összes alaplevet nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.
Akkor tökéletes a rizs ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a feher kis “magszemeket”.
Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a fodros kelt és a kockázott, pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat. Forgassuk össze lazán és el is készültünk. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.








