Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőtökös rizottó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 200 g arborio rizs (rizottó)
  • 1 közepes fodros kel
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 25 g parmezán
  • 20 g vaj kockázva
  • 1 db közepes sütőtök
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só
  • bors

Elkészítése

Vágjunk le egy kis darabot a tökből és pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba és keverjük össze sóval, borssal, olívaolajjal és egy csipettel a zöldfűszerekből. Öntsük ki egy tepsire és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt pirítsuk meg.

Melgeítsük a sütőt 200 fokra.

Távolítsuk el a magokat a maradék sütőtökből, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal majd csepegtessünk rá egy kis olívaolajat. Süssük aranybarnára kb 40-45 perc alatt.

Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd kaparjuk ki a belsejét. Egy turmixban pürésítsük, adjunk hozzá pár csepp alaplevet ha túl sűrű és nem viszi a turmix, majd paszírozzuk át egy szitán.

Mossuk meg majd vágjuk a fodos kelt nagyobb darabokra. Forrázzuk le a kelt, majd tegyük jeges vízbe. Szűrjük, majd csepegtessük le.

Hevítsünk olajat egy nagyobb lábasban és öntsük bele a rizst. Pirítsuk 1-2 percig óvatosan kevergetve nehogy összetörjük a rizsszemeket. Adjuk hozzá a hagymát és fonnyasszuk kb 1 percig. Adjuk hozzá a fehérbort és forraljuk vissza a negyedére. Apránként kezdjük hozzáadagolni az alaplevet merőkanalanként, hogy a rizs felvegye. Folytassuk addig, amíg az összes alaplevünk elfogy és a rizottó elkezd felvenni egy krémes állagot. Ez kb 20 percet vesz igénybe.

Ha egybe ráöntjük az összes alaplevet nem tudjuk kontrollálni a folyamatot és egy ázott masszát kapunk a végére.

Akkor tökéletes a rizs ha már az állaga krémes, de még láthatjuk a rizsszemek belsejében a feher kis “magszemeket”.

Vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, adjuk hozzá a reszelt parmezánt, a fodros kelt és a kockázott, pirított sütőtököt, majd 4 ek pürét és végül a vajat. Forgassuk össze lazán és el is készültünk. Azonnal tálaljuk a parmezánforgáccsal a tetején.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/sutotokos-rizotto-2/