Elkészítése
A kockára vágott zsemléket enyhén sózott tejjel leforrázzuk, és félretesszük. A szalonnát és a hagymát apróra vágjuk. Először dinszteljük őket, majd tovább sütjük. Ha a szalonna megpirult, hozzáadjuk a leforrázott zsemléket, és a hagymás zsíron megfuttatjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a két tojást, sózzuk és borsozzuk. Ha túl híg a massza, kis lisztet és zsemlemorzsát adunk hozzá. Kis gombócokat formázunk, és lobogó sós vízben kifőzzük.
Az uborkamártáshoz világos hagymás rántást készítünk, majd hozzáadjuk a finom reszelőn megreszelt savanyú uborkát. Lassú tűzön dinszteljük a rántásban, majd felengedjük vízzel, és hozzáadunk 1-2 leveskockát, az elkészített mennyiségtől függően. Összeforraljuk! Ha nem elég savanykás, öntünk hozzá kevés uborkalevet vagy ecetet, és cukorral édeskés, pikáns ízt adunk neki. Végül hozzáadjuk a tejfölt, majd ismét összeforraljuk.
Ez egy finom, laktató és nagyon olcsó étel. Jó étvágyat!


