Elkészítése
Pörkölt:
A kockára vágott szalonnát a zsiradékon zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra kockázott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a felkockázott sertéslapockát és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.
Levesszük a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, sóval és borssal. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, a felkockázott paradicsomot és egy kevés vizet. Fedő alatt pároljuk, amíg a hús félig megpuhul.
Káposzta:
Közben a savanyú káposztát váltott vízben átmossuk, majd a pörkölthöz adjuk. Meghintjük őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a csípős paprikakrémet. Alacsony lángon, fedő alatt 45-50 percig pároljuk.
Rizs belefőzése:
Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a rizst és további 15-20 percig pároljuk, amíg teljesen kész nem lesz.
Tálalás:
A székelykáposztát friss kenyérrel és tejföllel kínáljuk.
A receptet cserépedényben is elkészíthetjük. Ebben az esetben sütőben sütjük, ami különlegesebb ízt ad az ételnek.
Tipp:
Ha szeretnénk változatosságot, a rizs helyett árpagyönggyel is készíthetjük, így még tartalmasabb lesz az étel. A csípősséget erős paprikával vagy több paprikakrémmel is fokozhatjuk, de édesebb ízvilágért egy kevés sárgarépát is adhatunk a káposztához.

