Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Székelykáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 2 darab babérlevél
  • őrölt kömény
  • só
  • bors
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 8 dkg rizs

Elkészítése

Pörkölt:

A kockára vágott szalonnát a zsiradékon zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra kockázott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezután beletesszük a felkockázott sertéslapockát és addig pirítjuk, amíg kifehéredik.

Levesszük a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, sóval és borssal. Hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, a felkockázott paradicsomot és egy kevés vizet. Fedő alatt pároljuk, amíg a hús félig megpuhul.

Káposzta:

Közben a savanyú káposztát váltott vízben átmossuk, majd a pörkölthöz adjuk. Meghintjük őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és a csípős paprikakrémet. Alacsony lángon, fedő alatt 45-50 percig pároljuk.

Rizs belefőzése:

Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a rizst és további 15-20 percig pároljuk, amíg teljesen kész nem lesz.

Tálalás:

A székelykáposztát friss kenyérrel és tejföllel kínáljuk.

A receptet cserépedényben is elkészíthetjük. Ebben az esetben sütőben sütjük, ami különlegesebb ízt ad az ételnek.

Tipp:

Ha szeretnénk változatosságot, a rizs helyett árpagyönggyel is készíthetjük, így még tartalmasabb lesz az étel. A csípősséget erős paprikával vagy több paprikakrémmel is fokozhatjuk, de édesebb ízvilágért egy kevés sárgarépát is adhatunk a káposztához.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/szekelykaposzta-6/