Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Székelykáposzta kuktában recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1,5 kg dagadó, vagy lapocka
  • 1,5 kg vecsési savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek libazsír
  • 1 tv paprika
  • 1 hámozott paradicsom
  • 1 ek törött bors
  • 6-8 db babérlevél
  • 2 ek fűszerpaprika
  • só


Elkészítése:

A hús először hosszanti csíkokra, majd kockákra vágom (kb.4*4 cm-esre).

A hagymát, a paprikát és paradicsomot apróra vágom, a zsiradékkal és a hússal együtt belerakom a kuktába. Lefedve, lassú tűzön, többszöri kevergetés mellett zsírjára sütöm.

Amikor kezdi saját levét elfőni, akkor teszem rá a fűszerpaprikát, borsot és ezekkel jól átkeverem. Hozzárakom a tálban fellazított káposztát, fakanállal jól átkeverem a fűszeres hússal, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Én a felöntő vizet szoktam megsózni.

A káposztát mindenképpen kóstoljuk meg és annak sósságát számítsuk hozzá a sózáskor. Általában csak annyi plusz sózást igényel ez az étel, amennyit a pörkölthöz tennénk.

A kukta sípoló hangja után fél órán át főzzük, majd elzárva a lángot, még legalább fél órán át hagyjuk lezárva, hogy készre puhuljon.

[box style=”info”]Nálam kuktában készült. A kuktát nem csak azért szeretem, mert jócskán lerövidül a főzési idő, de főképp azért, mert minden íz az ételben marad, így sokkal finomabb, mintha a konyhánkat gőzölögtettük volna tele az elfövő finomságokkal.[/box]

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/szekelykaposzta-kuktaban/