A darált húst elkészítjük pörköltnek: az apróra szeletelt hagymát megfonnyasztjuk a felhevített olajon vagy zsíron, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, rátesszük a húst, felöntjük kb 1 dl vízzel vagy húslevessel. Sózzuk, ízesítjük, ahogyan szeretjük, plusz teszünk bele 1 kávéskanálnyi tárkonyt és megfőzzük.
A rizst kétszeres mennyiségű vízzel és a kockára vágott répával megfőzzük. Közben kevés sóval ízesítjük.
A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, leveleit szélesebb csíkokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész, akkor lecsepegtetjük.
A szalonnát felaprítjuk.
Egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe rétegezzük: először a káposzta, aztután rizs, majd pörkölt és felváltva, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére általában rizst szokás tenni, de én káposztával zárom).
A rétegek közé sok tejfölt kenjünk, ahogy a legtetejére is. Szórjuk meg a szalonna darabokkal (esetleg még reszelt sajttal is, de nem fog hiányozni szerintem) és kb negyed óra alatt 190-200 fokon a sütőben süssük készre.
Jó étvágyat hozzá!