Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tárkonyos rakott kelkáposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj (vagy zsír)
  • fűszerpaprika
  • tárkony
  • 0,5 bögre rizs ( a bögre 2,5 dl-es)
  • 1 szál sárgarépa
  • 0,5 fej kelkáposzta (egy közepes nagyságúnak a felét használtam fel)
  • 660 g tejföl (vagy ízlés szerinti mennyiség)
  • 10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése

A darált húst elkészítjük pörköltnek: az apróra szeletelt hagymát megfonnyasztjuk a felhevített olajon vagy zsíron, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, rátesszük a húst, felöntjük kb 1 dl vízzel vagy húslevessel. Sózzuk, ízesítjük, ahogyan szeretjük, plusz teszünk bele 1 kávéskanálnyi tárkonyt és megfőzzük.

A rizst kétszeres mennyiségű vízzel és a kockára vágott répával megfőzzük. Közben kevés sóval ízesítjük.

A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, leveleit szélesebb csíkokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha kész, akkor lecsepegtetjük.

A szalonnát felaprítjuk.

Egy kivajazott jénaiba vagy tepsibe rétegezzük: először a káposzta, aztután rizs, majd pörkölt és felváltva, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére általában rizst szokás tenni, de én káposztával zárom).

A rétegek közé sok tejfölt kenjünk, ahogy a legtetejére is. Szórjuk meg a szalonna darabokkal (esetleg még reszelt sajttal is, de nem fog hiányozni szerintem) és kb negyed óra alatt 190-200 fokon a sütőben süssük készre.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/tarkonyos-rakott-kelkaposzta/