Elkészítése
Burgonya:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk.
Tarhonya:
A tarhonyát 1 evőkanál olajon világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel. Amikor felforrt, elzárjuk a lángot, lefedjük, és 6-8 percig hagyjuk, hogy magába szívja a folyadékot.
Összeállítás:
A kolbászt lebőrözzük és felkarikázzuk. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra.
Egy tepsi vagy tűzálló tál aljára elterítjük a pirított tarhonyát, majd elosztjuk rajta a kolbászkarikákat. Ráöntjük az egyik üveg lecsót, majd elterítjük rajta a főtt burgonyakockákat. A krumplit enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és rászórjuk a chilipaprikát.
Ezután ráöntjük a második üveg lecsót és egy kanál segítségével annyi kis mélyedést készítünk a tetejébe, ahány tojást szeretnénk megsütni. Minden mélyedésbe óvatosan beleütünk egy-egy tojást.
Díszítés és sütés:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd a tojások köré helyezzük díszítésként. A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe és 20-22 perc alatt készre sütjük, amíg a tojások megszilárdulnak és a szalonna kissé megpirul.
Tálalás:
A tepsis lecsót még forrón, friss kenyérrel tálaljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé extra chilipaprikát is.
Tipp:
A lecsó ízesítését feldobhatjuk egy kevés füstölt paprikával vagy fokhagymával. Ha tartalmasabb fogást szeretnénk, reszelhetünk a tetejére kevés sajtot is sütés előtt. Maradék nélkül elfogyó, igazi magyaros étel, amit akár előző nap is előkészíthetünk.

