Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött burgonya tejfölös mártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 8 darab burgonya
  • olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g darált hús
  • 1 db tojás
  • 180 g reszelt sajt
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • só
  • bors
  • 1 diónyi vaj (vagy margarin)
  • 4 dl tejföl

A mártáshoz

  • 4 dl tejföl
  • 50 g sajt
  • bors

Elkészítése

Burgonya előkészítése

A burgonyákat alaposan megsikáljuk, héjában megfőzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. A héjukat lehúzzuk, mindegyiknek a tetejéről egy kis „kalapot” levágunk, és a belsejét kivájjuk. A kivájt krumplit villával összetörjük.

Töltelék elkészítése

Egy kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. A darált húshoz hozzáadjuk a hagymát, a megtört krumplit, a tojást, a felaprított petrezselymet és 80 g reszelt sajtot. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.

Összeállítás és sütés

Egy kivajazott tűzálló tálba ültetjük a kivájt burgonyákat, és megtöltjük a húsos keverékkel. 180 °C-on kb. 25 percig sütjük. Ezután visszatesszük a tetejüket, a burgonyákat gazdagon meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 15 percre visszatesszük a sütőbe. Akkor jó, ha a sajt szépen megpirult.

Tejfölös mártás

A tejfölt simára keverjük a reszelt sajttal és kevés borssal. Só nem szükséges, mivel a sajt elég sós.

Tipp

A tölteléket gazdagíthatjuk apróra vágott gombával vagy kukoricával is. Ha könnyedebb változatot szeretnénk, a tejfölös réteghez adhatunk egy kevés joghurtot, így frissebb, lágyabb ízt kapunk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/toltott-burgonya-tejfolos-martassal/