Burgonya előkészítése
A burgonyákat alaposan megsikáljuk, héjában megfőzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. A héjukat lehúzzuk, mindegyiknek a tetejéről egy kis „kalapot” levágunk, és a belsejét kivájjuk. A kivájt krumplit villával összetörjük.
Töltelék elkészítése
Egy kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát. A darált húshoz hozzáadjuk a hagymát, a megtört krumplit, a tojást, a felaprított petrezselymet és 80 g reszelt sajtot. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd alaposan összedolgozzuk.
Összeállítás és sütés
Egy kivajazott tűzálló tálba ültetjük a kivájt burgonyákat, és megtöltjük a húsos keverékkel. 180 °C-on kb. 25 percig sütjük. Ezután visszatesszük a tetejüket, a burgonyákat gazdagon meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 15 percre visszatesszük a sütőbe. Akkor jó, ha a sajt szépen megpirult.
Tejfölös mártás
A tejfölt simára keverjük a reszelt sajttal és kevés borssal. Só nem szükséges, mivel a sajt elég sós.
Tipp
A tölteléket gazdagíthatjuk apróra vágott gombával vagy kukoricával is. Ha könnyedebb változatot szeretnénk, a tejfölös réteghez adhatunk egy kevés joghurtot, így frissebb, lágyabb ízt kapunk.